Waar komt het riet vandaan?

Al sinds het begin van onze jaartelling speelt riet een essentiële rol bij de vervaardiging van bouwwerken. Ondanks, of misschien wel dankzij, de vele overstromingen in de polders van onze waard, speelt riet tot op de dag van vandaag een rol van betekenis. Dankzij het vele water was de aanwezigheid van riet een vanzelfsprekend en daarmee goedkoop bouwmateriaal.

Is het rietdekken een intensief klusje, ook bij het rietsnijden komt veel handwerk kijken. Naast de toegenomen kwaliteitseisen, heeft dit er toe geleid dat het dakdekkers riet inmiddels uit alle hoeken van de wereld komt. Hongarije, Polen, Turkije, maar ook China en de Kaukasus zijn belangrijke exporteurs van onze dakbedekking.

In Europa zijn wij, Hollanders wel uniek met onze rieten daken, nergens anders wordt er nog zoveel gebruik gemaakt van riet als dakbedekking.

Wij werken graag nog jarenlang mee aan dit oer Hollandse ambacht, dat springlevend is en hoe gek het misschien ook klinkt, ultra modern en toekomstbestendig is.

Waarom kiezen voor Huisman Rietdekkers?

We zijn een rietdekkersbedrijf dat actief is in heel Nederland. Incidenteel verleggen we ook onze grenzen, heel af en toe gaan we heel erg ver…. We zijn zelfs twee keer in Malawi geweest en daar zijn we eigenlijk best wel trots op.

Er zijn meer redenen om eens contact met ons op te nemen:

 • Vakkundig. We zijn een groep  Hollandse mannen met een werkersmentaliteit. We houden niet van stilzitten, maar veel belangrijker, we weten waar we mee bezig zijn. We verstaan ons vak, we zijn aangesloten bij de vakfederatie rietdekkers en daarnaast geniet iedere rietdekker bij ons nog een eigen, gedegen opleiding. De passie om ieder project weer perfect op te leveren, zorgt ervoor dat klanten ons soms al generaties lang weten te vinden.
 • Veiligheid. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom werken we volgens de richtlijnen van veilige bouw.
 • Duidelijk. We nemen graag de tijd om met u van gedachten te wisselen over uw wensen en eisen. Blijken uw wensen voor ons uitvoerbaar te zijn dan hanteren wij de volgende aanpak.
  • We meten het object in
  • We maken een passende offerte met daarin
   1. De te gebruiken materialen. (herkomst van het riet, te gebruiken lood, te gebruiken nokvorsten, etc.)
   2. Een gedetailleerde calculatie van de oppervlakken.
   3. Prijzen voor het te gebruiken materiaal / eenheid oppervlak
   4. Kosten voor eventueel meerwerk. Te denken valt aan dakkappel opbouw, dakramen, overige uit of aanbouwen.
   5. Kosten voor eventueel extra noodzakelijke diensten. Te denken valt aan steigers, liften/kraan, (extra) beveiliging etc.
   6. Globale planning
  • Worden we het eens met elkaar dan maken we in overleg met u een gedetailleerde planning.
  • Indien van toepassing verzorgen we de afvoer van uw oude dak, het oude houtwerk en overige afval. We zorgen voor een schoon resultaat. Afhankelijk van de weersvoorspellingen en het object, brengen we waterkering (zeilen) aan. Zo doen we er alles aan dat u zich geen zorgen hoeft te maken over schades tijdens de werkzaamheden.
  • We zorgen voor een perfect resultaat. Mocht er om uiteenlopende redenen iets niet volgens planning gaan, dan hoort u daar bijtijds over.
 • Betaalbaar. We staan voor een product waar u jarenlang plezier van zult hebben. Dat betekend dat we moeten werken met de beste materialen en daar zit een prijskaartje aan. Desondanks weten we onze prijzen zeer betaalbaar te houden, informeert u gerust wat dat betekend.
 • Hulp bij verzekeren. We adviseren en informeren u graag over de mogelijkheden van het verzekeren van uw rietgedekte eigendom.

Waarom kiezen voor een rieten dak

 • Uniek. Niemand heeft een dak zoals dat van u.
 • Handwerk. Nog altijd wordt er minimaal gebruik gemaakt van ‘moderne’ apparatuur. Niet omdat  Huisman Rietdekkers bij de vervaardiging van een rieten dak stil is blijven staan in het oude ambacht, er is simpelweg geen machinale aanleg van een rieten dak mogelijk.
 • Groen. Wat ooit een nadeel was, wordt meer en meer gezien als pluspunt, riet is afbreekbaar en daarmee circulair. Door met name weersinvloeden neemt de kwaliteit van uw rieten dak na verloop van jaren af en is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Het ‘afval’ is 100% afbreekbaar en milieuvriendelijk. Bovendien is de productie van rietdekkers riet co2 neutraal. Wilt u hier mee over weten, neem dan gerust contact met ons op, we vertellen u er met plezier over.
 • Duurzaam: Hierover hebben we meer geschreven op de onderhoudspaginaOnderhoud.
 • Karakteristiek. Een rieten dak maakt het plaatje ‘af’. Over de esthetische eigenschappen van pannen, leien, PVC of bitumen kan gediscussieerd worden, er is bijna niemand die een rieten dak niet mooi vind.
 • Isolatie. Met een rieten kap kunt u serieus besparen op zowel stookkosten als kosten voor gebruik van een airco. Riet geeft veruit de hoogste isolatiewaarde en daarmee een constant, prettig klimaat.
 • Veilig. Een belangrijke reden om niet te kiezen voor een rieten kap is vaak de angst voor brand. Met de komst van schroefdaken ( sinds het jaar 2000 de norm), is de brandveiligheid enorm toegenomen. Van binnenuit kan het riet niet meer ontstoken worden en vanwege zuurstofgebrek brand het bovendien heel slecht. Daarnaast is het ook nog mogelijk om het riet extra te behandelen, daar hebben we veel ervaring mee en we vertellen u in een persoonlijk gesprek graag wat we u hierin wel, maar vooral ook niet adviseren.

Vakkundig rietdekken

Het vak rietdekken bestaat dus al zeer lang, en is in de meeste gevallen overgegaan van vader op zoon, van meester op knecht. Vandaar dat van een erkende opleiding ook helemaal geen sprake was. Sinds kort is dit anders, omdat er meer vraag is naar goed opgeleide rietdekkers. De opleiding richt zich vooral op jonge beginnende rietdekkers. Het theorie gedeelte wat bij het rietdekken hoort wordt hier bijgebracht en getoetst, en ook een stukje praktijk komt ter sprake. Maar je leert rietdekken natuurlijk het best op het dak. Vandaar dat rietdekkers in opleiding veel werken om ervaring op te doen. Het rietdekkersvak kenmerkt zich door sterk, streekgebonden methoden. Elke streek en vrijwel elke rietdekker kent zijn eigen manier van werken, met de daarbij behorende gereedschappen. Zo leren de leerlingen dus de kneepjes van het vak van hun eigen streek. Maar het resultaat is overal hetzelfde.

Een prachtig rieten dak.

Nieuw en vernieuwen

Een nieuw rietgedekt dak geeft een mooie uitstraling van uw woning en daarom zal Huisman Rietdekkers er alles aan doen om die uitstraling naar tevredenheid te bewerkstelligen. Een nieuw rietendak geeft uw woning weer een sfeervolle en landelijke uitstraling waar u met plezier in woont. Sloop en afvoer van het rieten dak, verschillende timmerwerkzaamheden, veranderen van de onderconstructie etc. Ook voor die werkzaamheden bent u bij Huisman Rietdekkers aan het juiste adres. Wij verzorgen het dak, zodat het er weer prachtig bij ligt.

Menu